четвртак, 4. фебруар 2016.

И ја сам дете

Свесни да живимо у тренутку једне од највећих избегличких криза у Европи услед ратних дејстава на Блиском истоку, а као организација која се бави заштитом и промоцијом дечјих права, Пријатељи деце Србије желе да скрену пажњу на страдање најслабијих међу избеглицама – деце и да допринесемо да, ако не може да се спречи, оно буде бар смањено и са што мањим последицама.

Да бисмо као друштво на најбољи начин одговорили на њихове потребе, умањили им патње и невоље и смањили ризик од злоупотребе деце избеглица, потребно је да знамо са каквим проблемима се сусрећу, из каквог оквира долазе, чему стреме... Потребно је да не окренемо главу, нити да очекујемо да је то у целини посао државе. Важно је и да као грађани будемо солидарни и саосећајни са невољама и ризицима са којима се суочавају. Посебно битним сматрамо да их њихови вршњаци, деца и млади Србије, прихвате и виде као себи равне, а да језичку и друге баријере не доживљавају као непремостиве.


Зато, и покрећемо овај блог као место сусрета деце и младих која желе да подрже и смање патњу својим избеглим вршњацима и пошаљу им поруку подршке, разумевања и солидарности. Наравно, очекујемо да ће их у томе подржати родитељи, старатељи и наставници, као и остали грађани Србије.